Keramiikka on nyt pop – miksi?

Kuvat: Heidi Strengell.
Kuvissa näkyvät keramiikkateokset: Arabian Taideosastoyhdistyksen taiteilijat.

 

”Haussa keramiikkakurssi? Täältä löydät!”

”Suomalainen keramiikka valloittaa maailmaa.”

”Arabian keramiikka on keräilijöiden kestosuosikki.”

Nopea katsaus mediaotsikoihin paljastaa sen, minkä moni on jo arkikokemuksen perusteella itsekin huomannut. Keramiikka on nyt pop. Miksi? Mitä tekijöitä buumin takaa löytyy?

Ensin kuitenkin lyhyesti siitä, mikä on keramiikkaa ja mistä sana keramiikka tulee.

Keramiikan kolme merkitystä

Keramiikka-sana viittaa useampaan asiaan. Ensiksikin se tarkoittaa savesta valmistettua esinettä, siis saviastiaa tai -tavaraa. Tyypillisiä saviesineitä ovat ruukut, kulhot ja erilaiset astiat.

Keramiikka tarkoittaa myös itse menetelmää, jolla savesta valmistetaan esineitä tai teoksia. Tällöin savea ensin muotoillaan ja sitten se poltetaan. Usein savea käsitellään myös muilla tavoin, esimerkiksi lisäämällä väriaineita ja lasitteita. Käsittelyt vahvistavat esineen kestävyyttä ja tuovat niihin haluttuja ominaisuuksia.

Keramiikalla viitataan myös ”savenvalutaiteeseen” eli taidekeramiikkaan sekä savea raaka-aineena hyödyntävään teollisuuteen.

Sana keramiikka tarkoittaa siis esineitä, valmistusmenetelmää ja taidemuotoa, joissa savella on keskeinen rooli.

Keramiikka-sanan juuret

Suomen keramiikka-sana juontaa juurensa muista kielistä, muun muassa ranskalaisesta keramiikkaa tarkoittavasta sanasta céramique. 

Sanan toinen juuri löytyy kreikasta. Kreikankielinen ilmaus keramikḕ tékhnē muodostuu adjektiivista keramikḕ, joka tarkoittaa savesta tehtyä, ja sanasta tékhnē, joka tarkoittaa taitoa ja taidetta.

Keramiikan sanalliset juuret ovat siis syvällä siinä, mistä keramiikassa on kysymyskin: savesta taidolla tehdyistä esineistä.

7 syytä keramiikan suosioon

1. Savi on luonnon materiaali

Luonnonmukainen on suositumpaa kuin koskaan. Se näkyy kuluttamisessa kautta linjan. Luomu- ja lähiruoka kiinnostaa, sisustuksissa suositaan luonnonmateriaaleja ja ihmiset viettävät yhä enemmän aikaa luonnossa. Koska savi on luonnonmateriaali, se sopii hyvin luonnonmukaiseen elämäntapaan.

2. DYI kiinnostaa

Tee se itse, jos voit. Kun kaikkea voi ostaa yhdellä klikkauksella, itse tehdyn arvo nousee. Yhä useampi haluaakin tehdä itse ne astiat, joista tarjoilee vierailleen ruokaa. Keramiikka on yksi DYI-buumin ilmentymä, mutta muitakin on - esimerkiksi puutarhanhoito, kukkakurssit ja oman ruuan kasvattaminen.

3. Saven kosketus parantaa

Saven kosketus eheyttää ja tuntuu käteen hyvältä. Saven muovailua käytetään taideterapiassa vaikeitten asioiden työstämiseen. Onko niin, että savi muovaakin muovaajaansa ja siinä sivussa myös ”parantaa”?

Mitä teoksiaan rikkova taiteilija Kristina Riska ajattelee saven eheyttävyydestä?

4. Savi juurruttaa historiaan

Savi on yksi vanhimmista ihmisen hyödykseen käyttämistä materiaaleista. Saviruukkuja on valmistettu jo tuhansien vuosien ajan. Saven voikin ajatella palauttavan meidät takaisin sinne, mistä olemme tulleet, siis osaksi ihmiskunnan historiaa. Savi antaa meille juuret.

Mitä professori, kuvataiteilija Caroline Slotte ajattelee keraamisen perinteen historiasta?

5. Keräilyn suosion kasvaa

Keräilyharrastus on kasvanut pitkään, eikä loppua näy. Lasin ohella yksi suosituimpia keräilykohteita on keramiikka. Kun yhä useammat ihmiset keräilevät vintage-keramiikkaa, myös tietous siitä leviää. Keramiikka näkyy myös mediassa: lehdissä, somessa ja TV:ssä. Keräätkö sinä Birger Kaipiaista, Rut Brykiä vai Heini Riitahuhtaa?

Mitä taiteilija, muotoilija Heini Riitahuhta ajattelee keramiikkatekniikoista ja millaisia tarinoita hänellä on kerrottavana Arabian tehtailta?

6. Uudet harrastuspaikat ja kurssit

Koska keramiikka kiinnostaa, on sen ympärille alkanut muodostua myös uudenlaista liiketoimintaa. Yksi ilmentymä tästä ovat vasta perustetut keramiikkatilat ja -pajat, joissa keramiikkaa voi maksua vastaan harrastaa, muun muassa Clayhem Helsingissä ja Mudhouse Tampereella.

7. Taidekeramiikka osana nykytaidetta

Kaikkein kiinnostavinta on kuitenkin se, miten keramiikka kytkeytyy taiteeseen. Yhä useammat muiden taiteen alojen edustajat ovat alkaneet tehdä taidekeramiikkaa.

Nykytaiteen kentällä taidekeramiikka onkin ennen näkemättömässä arvossa. Miten taidekeramiikka uudistaa nykytaidetta? Tutustu Iittala & Arabia Centressä olevaan Arabian Taideosastoyhdistyksen juhlanäyttelyyn Pohjoista leveyttä.

Lisää tietoa suomalaisen keramiikkataiteen historiasta löydät tutustumalla pian satavuotiaaseen Arabian Taideosastoyhdistyksen toimintaan.

 

Luovuus, taide ja materiaalit

Lopuksi vielä sana luovuudesta. Kirjassani Luova tauko (Cozy Publishing, 2018) haastattelin eri alojen taiteilijoita heidän luovuudestaan. Miten he määrittelivät luovuuden?

Muun muassa näin:

”Sipuli.”
”Harhailua.”
”Nuotta.”
”Seikkailu.”
”Komposti.”

Heidän määritelmissään vilahtelivat myös sanat utopia, kaaos, universumi - ja harjoitus. Siihen katsomatta, miten kukin luovuuden määrittelee, se selvästikin toimii taiteen käyttövoimana, samoin kuin erilaiset materiaalit, kuten vaikkapa savi, tekstiili tai sanat.

Yksi kirjaa varten haastattelemistani taiteilijoista oli kuvanveistäjä Kim Simonsson. Mitä hän ajattelee luovuudesta?

Yllättävän monet taiteilijat ammentavat inspiraationsa tavalla tai toisella luonnosta. Jos olet kiinnostunut kuvataiteilijoista ja kirjailijoista, jotka ovat hyödyntäneet kasveja oman taiteellisen inspiraationsa lähteenä, tutustu kirjaani Kasvun tarina.

LÄHTEET:

Arabian Taideosastoyhdistys ry

Tukiainen, M. & Keltanen, K. Luova tauko - löydä oma tapasi elää. Cozy Publishing, 2018. (painokset loppuunmyyty)

Suomisanakirja

Suomen etymologinen sanakirja

Taru Salokangas

Taru Salokangas on Squarespace asiantuntija ja markkinoinnin ammattilainen. Blogista ja sivustolta löydät ohjeita sekä vinkkejä Squarespace kotisivujen tekemiseen ja ylläpitämiseen.

https://tarusalokangas.com
Edellinen
Edellinen

Tulppaanien istutus: Viisi vinkkiä puutarhaan

Seuraava
Seuraava

Palautumisapua luonnosta - miksi omaa luontosuhdetta kannattaa vahvistaa?