Tulppaanien istutus: Viisi vinkkiä puutarhaan
”Olemme pikemminkin idullamme, valmistautumassa elämään.”
– Benjamin Franklin
Vuosiin en välittänyt tulppaaneista lainkaan, vaan pidin niitä turhina kukkina. Syy tähän oli mielikuva, joka tyypillisestä tulppaanipenkistä oli minulle lapsuudessa muodostunut. Sellainen ruma istutus jonkin betonikerrostalon seinustalla, sikin sokin kirkkaankeltaisia ja -punaisia perustulppaaneita, jotka sitten auringossa nopeasti löpsähtivät.
Jossain vaiheessa ymmärsin, että tulppaanit olivat kokonainen oma maailmansa, monimuotoinen ja salaperäinen. Eri lajikkeita oli aivan valtava määrä, ja lisää kehitettiin. Papukaijatulppaani erosi parvitulppaanista kuin yö päivästä.
Nykyään tulppaanien kasvatus on mielipuuhaani. Mitä olisikaan kevät salaisessa puutarhassani ilman niitä? Vielä pitkälle kesäkuussakin moni niistä kukkii - ja voi, miten kauniisti! Aivan kuin puutarhani vihreässä hämärässä hehkuisi joukko harvinaisia jalokiviä.
“Tulips were a tray of jewels.”
– E.M. FORSTER, HOWARDS END
Tulppaanien hoito
Mutta miten tulppaanien hoito parhaiten onnistuu? Mihin ja milloin tulppaanit kannattaa istuttaa? Onko tulppaanin istutus marraskuussa ookoo?
On se, ainakin täällä etelässä. Tässä oman kokemukseni pohjalta ohjeet siihen, miten tulppaanien hoito onnistuu.
1) Ajoissa liikkeelle
Tulppaani on sipulikasvi. Kun tulppaanin sipulit istuttaa syksyllä, ne kukkivat keväällä. Voidakseen kukkia ne tarvitsevat talvikauden tarjoaman kylmäkäsittelyn.
Onko tulppaani siis monivuotinen? On. Se talvehtii sipulina maan alla.
Tulppaanin sipulit saapuvat taimimyymälöihin ja nettikauppoihin yleensä syyskuussa. Jotta saat hankittua haluamasi lajikkeet, lähde ajoissa liikkeelle. Suosituimmat tulppaanilajikkeet myyvät nopeasti loppuun.
Parhaat sipulit ovat suuria ja napakoita. Niissä ei näy hometta eikä vioittumia. Valitse siis sellaisia. Itse teen hankinnat yleensä vain puutarhamyymälöistä, joissa kukkasipuleita myydään irtona. Silloin voin valita juuri haluamani määrän haluamiani lajikkeita.
Istuttamisen kanssa ei ole tulipalokiire. Se on parasta tehdä vasta, kun maan lämpötila on painunut kunnolla alle 10 asteeseen, mutta maa ei ole vielä roudassa. Pohjois-Suomessa tämä tapahtuu yleensä syyskuussa ja etelässä loka-marraskuussa. Ennen istutusta kukkasipulit säilyvät parhaiten kuivassa ja viileässä.
2) Sopivaan paikkaan
Yksi suurimmista virheistä on istuttaa tulppaanit vääränlaiseen paikkaan. Paras paikka on aurinkoinen kohta, jossa on vettä läpäisevä maa. Paras maaperä tulppaanille on hiekkainen tai turpeensekainen. Muokkaamattomassa savimaassa se ei viihdy.
Puutarhassa tulppaanit kannattaa istuttaa myöhemmin kukkivien perennojen sekaan. Näin lakastumisvaiheen keltaiset lehdet eivät haittaa puutarhan yleisnäkymää, vaan jäävät muun kasvillisuuden peittoon.
Myös pensaiden tai pienten puiden juurella voi olla otollinen paikka. Keväällä aurinko pääsee esteettä paistamaan niihin, ja tulppaanit saavat tarvitsemaansa valoa. Lehtien puhjettua paikka muuttuu varjoisaksi, mutta varhaisia tulppaaneja se ei enää haittaa. Ne ovat jo kukkansa kukkineet.
3) Suunnittele väriharmonia
Tulppaanit puutarhassa ovat alkukevään ja -kesän takuuvarma väriläiskä. Istutus kannattaa siksi suunnitella värien näkökulmasta. Palauta ensin mieleen, mihin aikaan ja minkävärisin kukin istutuspaikan lähistön muut kasvit, perennat ja pensaat kukkivat. Valitse sitten niiden kanssa sointuvat lajikkeet.
Jos esimerkiksi taustalla on violettia syreeniä, luo sen eteen penkki sitruunankeltaisista ja valkoisista tulppaaneista. Korostukseksi voit lisätä vielä tummaa Black Parrot -papukaijatulppaania. Näin saat oivan väriharmonian.
Itse suunnittelen tulppaani-istutukset värikynien kanssa. Toisinaan piirrän myös etukäteen pohjapiirroksen. Sen avulla on helppo luoda väreistä kokonaisuus, valita sopivat lajikkeet ja laskea, kuinka monta kappaletta mitäkin lajiketta tarvitaan.
Mutta aina toisinaan käy niin, että nähtyäni sipulilaarit sekoan täysin, ja päädyn tekemään heräteostoksia. Siis onhan minun nyt aivan pakko saada muutama Dazzling Desire - Belle Époquesta puhumattakaan!
4) Huomioi kukkimisajat
Yksi huomioon otettava asia on lajikkeitten kukkimisajankohta. Tulppaanit jaetaan aikaisiin, keskiaikaisiin ja myöhäisiin lajikkeisiin.
Aikaiset lajikkeet kukkivat alkukeväästä, keskiaikaiset toukokuun loppupuolella ja myöhäiset kesäkuussa. Jos haluat luoda tulppaanipenkin, joka kukkii pitkään, istuta näitä kaikkia.
Myös kasvukorkeuksissa on eroja. Jotkut, kuten Gudoshnik Double, saattavat kasvattaa jopa 80-senttisen varren. Matala tähtitulppaani puolestaan kasvaa vain 10-20 cm korkeaksi. Yleisin korkeus on noin 30-40 cm.
Ota korkeus huomioon penkkiä suunnitellessasi. Istuta korkeat lajit kukkapenkin takaosaan tai keskelle, jos istutus on pyöreä.
5) Istuta tarpeeksi syvään
Tulppaanin istutus syksyllä tapahtuu näin: Kaiva kullekin sipulille oma, noin 20 cm syvä kuoppa. Laita kuopan pohjalle vähän kompostia tai multaa. Aseta sipuli kärki ylöspäin kuopan pohjalle. Peitä sitten kuoppa pois kaivamallasi mullalla. Oikea istutussyvyys on kolme kertaa sipulin korkeus.
Voit myös käyttää avuksesi istutusrautaa. Se helpottaa kaivamista ja jouduttaa istuttamista. Niitä saa puutarhamyymälöistä. Sitten vain kevättä odottelemaan!
“Here are the tulips, budded and full-blown, their swoops and dips, their gloss and poses, the satin of their darks.”
– Margaret Atwood, Dearly
Tarinoita tulppaanien kulttuurihistoriasta
Tulppaanin kulttuurihistoria on täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia tarinoita. Niitä löydät uutuuskirjastani Kasvun tarina. Puutarhan elämää kannatteleva voima.
Kirjasta selviää uutta tietoa muun muassa tulppaanimaniasta, joka iski Eurooppaan 1630-luvulla, sekä kuuluisan hollantilaisen Keukenhof-näyttelypuutarhan syntytarina.
Tilaa kirja ennakkoon VIP-hintaan täältä:
Jos taas haluat inspiraatiota oman luontosuhteesi vahvistamiseen ja puutarhaunelmien suunnittelemiseen (esimerkiksi uuden tulppaanipenkin perustamiseen), löydät siihen konkreettista tukea kirjastani Kasvun vuosi. Luonnon ja oman elämän havaintokirja.
Tilaa kirja ennakkoon itsellesi tai lahjaksi VIP-hintaan täältä: